Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS)

De verschijnselen en klachten van PTSS zijn heel verschillend en wisselen elkaar af.
Ze zijn in drie categoriën in te delen:

  1. Herbeleving. Bij herbeleving dringt de traumatische gebeurtenis zich telkens weer aan het slachtoffer op zodat het lijkt of hij alles weer opnieuw beleeft. Dit leidt tot nachtmerries en slecht slapen of tot hevige angstgevoelens en paniekaanvallen.

  2. Vermijding. Bij vermijding probeert men de traumatische ervaring te verdringen bijvoorbeeld door extreem hard te werken (workaholic) of door overmatig te drinken. Mensen met vermijdingsgedrag ervaren een soort gevoelloosheid alsof ze op de automatische piloot leven en sluiten zichzelf vaak af voor hun omgeving.

  3. Verhoogde waakzaamheid. Mensen hebben het gevoel constant alert te moeten zijn wat leidt tot gejaagdheid, stress, schrikachtigheid en overgevoeligheid, concentratieproblemen, grote vermoeidheid met gelijktijdig slaapproblemen, somberheid en prikkelbaarheid met huilbuien.

Definitie van Posttraumatische stress (PTSS)
Een posttraumatische stress-stoornis is een angststoornis die ontstaat, wanneer een ernstige gebeurtenis om de een of andere reden niet goed verwerkt kan worden. Onverwachte en schokkende gebeurtenissen zoals inbraken, overvallen, ernstige ziekte en pijn, verkrachtingen, (auto)ongelukken, oorlogsgeweld enzovoort, leiden nadien vaak tot lichamelijke en geestelijke klachten. Dit soort stressreacties zijn normaal, want een schokkende ervaring tast alle veilige en vertrouwde kaders van het leven aan en moet verwerkt worden. Wanneer de klachten echter niet binnen afzienbare tijd vanzelf over gaan, is er sprake van een posttraumatische stress-stoornis. Het kan echter ook zo zijn dat mensen pas na maanden of jaren last krijgen van de traumatische ervaring. Dit betreft vaak slachtoffers van incest en mensen met oorlogservaringen. Ook dan spreekt men van een PTSS.